Recept

HÅLLBARA BLÄDINGE

www.hallbarabladinge.se

www.bladinge.se

Uppdaterad 2018-05-20

Recepten på grönsaksshotsen som serverades av Ryssby Gymnasiet på  föreläsningskvällen med John Taylor, 12/2 2020


Rödbets shots med gurka smaksatt med pepparrot

Ingredienser:

500g skalade rödbetor

300g gurka

30g skalad pepparrot

2 st vinteräpple

2 msk citronsaft


Arbetsgång

1. Dela rödbetor, gurka,och äppel i bitar

2. Kör genom råsaftscentrifug

3. Riv pepparroten

4. Blanda i den efter smaken i juicen

5. Avsluta med citronsaften



Apelsin & Spenat shots smaksatt med chili och ingefära

Ingredienser

5 st saftiga apelsiner

200 bladspenat

1 st röd chili

15 g skalad ingefära


Arbetsgång

1. Pressa apelsinerna

2. Lägg spenaten i en mixerkanna alt. djup skål och använd stavmixer istället

3. Fyll på 1,5 dl apelsinjuice

4. Mixa slät

5. Blanda med resterande apelsinjuice

6. Dela chilin på längden, skrapa ur kärnorna och hackafint

7. Riv ingefära på ett rivjärn alt. zeztjärn.

8. Smaksätt juicen efter smak med chili och ingefära


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Recept från föreläsningen 30 jan av Paul Svensson

Kålrots skagen

1 kålrot (ca 400g)

1 finhackad schalottenlök

1 kruka dill, finskuren

5 dl majonnäs

1 dl riuven pepparrot

1 citron (skal o juice)

Skrubba kålrot och grovriv.

Koka i lättsaltat vatten i 1-2 min. Får inte bli för mjuk. Låt rinna av ordentligt.

Blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar


Kaffesumpsknäcke

100 g kaffesump

300 g torrt bröd

1 msk hel kummin

1/2 msk torkad dill

2 msk olja

Mixa alla ingredienser till en formbar massa

Lägg upp mellan 2 bakplåtspapper och kavla smeten väldigt tunnt.

Lägg över på plåten och grädda i 150 grader i ca. 40 min tills knäcket är torrt och har krackelerat.


Grön ärthumus

500 g gröna frysta ärter

2 dl kallpressad olja

saft från 1/2 citron

1 kruka mynta

salt

peppar

Mixa alla ingredienser, smaka av.


Rotfruktschips

Skiva valfria rotfrukter tunnt.

Blanda och gnid in lite olja

Strö på flingsalt

Lägg ett tunnt lager på plåten och torka i ugnen i 150 grader tills de är torra och spröda