En recept samling
av Ulrika Brydling som gästade Hållbara Blädinges Skördemässa och lät gästerna provsmaka
ekologiska livsmedel
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recepten på grönsaksshotsen som serverades av Ryssby Gymnasiet på föreläsningskvällen med John Taylor, 12/2 2020
Rödbets shots med gurka smaksatt med pepparrot
Ingredienser:
500g skalade rödbetor
300g gurka
30g skalad pepparrot
2 st vinteräpple
2 msk citronsaft
Arbetsgång
1. Dela rödbetor, gurka,och äppel i bitar
2. Kör genom råsaftscentrifug
3. Riv pepparroten
4. Blanda i den efter smaken i juicen
5. Avsluta med citronsaften
Apelsin & Spenat shots smaksatt med chili och ingefära
Ingredienser
5 st saftiga apelsiner
200 bladspenat
1 st röd chili
15 g skalad ingefära
Arbetsgång
1. Pressa apelsinerna
2. Lägg spenaten i en mixerkanna alt. djup skål och använd stavmixer istället
3. Fyll på 1,5 dl apelsinjuice
4. Mixa slät
5. Blanda med resterande apelsinjuice
6. Dela chilin på längden, skrapa ur kärnorna och hackafint
7. Riv ingefära på ett rivjärn alt. zeztjärn.
8. Smaksätt juicen efter smak med chili och ingefära
Recept från föreläsningen 30 jan av Paul Svensson
Kålrots skagen
1 kålrot (ca 400g)
1 finhackad schalottenlök
1 kruka dill, finskuren
5 dl majonnäs
1 dl riuven pepparrot
1 citron (skal o juice)
Skrubba kålrot och grovriv.
Koka i lättsaltat vatten i 1-2 min. Får inte bli för mjuk. Låt rinna av ordentligt.
Blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar
Kaffesumpsknäcke
100 g kaffesump
300 g torrt bröd
1 msk hel kummin
1/2 msk torkad dill
2 msk olja
Mixa alla ingredienser till en formbar massa
Lägg upp mellan 2 bakplåtspapper och kavla smeten väldigt tunnt.
Lägg över på plåten och grädda i 150 grader i ca. 40 min tills knäcket är torrt och har krackelerat.
Grön ärthumus
500 g gröna frysta ärter
2 dl kallpressad olja
saft från 1/2 citron
1 kruka mynta
salt
peppar
Mixa alla ingredienser, smaka av.
Rotfruktschips
Skiva valfria rotfrukter tunnt.
Blanda och gnid in lite olja
Strö på flingsalt
Lägg ett tunnt lager på plåten och torka i ugnen i 150 grader tills de är torra och spröda
www.hallbarabladinge.se